Assortiment
Exclusief topSlijter
Aanbieding
Nikka From the Barrel Whisky
Jaarwijn
Bier van de maand
Wijn van de maand
Malt van de maand
Rum van de maand
In 1934 richtte Masataka Taketsuru de Dainipponkaju Co Ltd. (Great Japan Juice Co Ltd.) op. In 1952 werd de naam veranderd in Nikka, een afkorting van de originele Japanse naam. Nikka liet toen ook een distilleerderij bouwen op Hokkaido, het meest noordelijk gelegen eiland van Japan. Men noemde de distilleerderij Yoichi Distillery - ook wel de Hokkaido Distillery genoemd.
De keuze van Taketsuru voor de meest noordelijke locatie van Japan zijn de vergelijkbare weersomstandigheden met die in Schotland. De gemiddelde wintertemperatuur ligt hier 7° lager en de zomertemperatuur zo'n 9° hoger dan die in Schotland. Hierdoor vertraagt het rijpingsproces in de winter en versnelt het in de zomer in de Yoichi warehouses. Behalve het lokale graan koopt Yoichi ook graan in Schotland. De Yoichi distilleerderij is aan drie zijde omringd door bergen en heeft aan de vierde zijden uitzicht op de Japanse zee. Dichtbij is dus turf te vinden, deze gebruikt men voor het fabriceren van de maltwhisky van Yoishi. Van de japanse whisky´s is Yoishi degene die het droogst en turfachtig is, ook is Yoishi het bedrijf met de meeste Schotse invloeden (niet zoals bijvoorbeeld Yamazaki die een traditionele Japanse whisky maakt). Een voorbeeld hiervan is dat Yoishi in speciale apparatuur heeft geïnvesteerd die de vervuiling van een traditioneel kool gestookt vuur filtert zodat men deze methode kon handhaven, hierdoor is Yoishi nog de enige distilleerderij in Japan die nog steeds de stills met steenkool verwamt. De stills bij de Yoishi distilleerderij maken gebruik van (worm tubes) en rechte kolommen zoals diegene waarmee Taketsuru bij Longmorn ook gewerkt heeft. Ondanks de overeenkomsten is de uiteindelijke whisky erg origineel omdat men uitsluitend gebruikt maakt van first fill en refill vaten van nieuw Amerikaans eiken, Yoishi verschroeit de nieuwe vaten aan de binnenkant om de loshangende houtdelen aan de binnenkant te minimaliseren.
De keuze van Taketsuru voor de meest noordelijke locatie van Japan zijn de vergelijkbare weersomstandigheden met die in Schotland. De gemiddelde wintertemperatuur ligt hier 7° lager en de zomertemperatuur zo'n 9° hoger dan die in Schotland. Hierdoor vertraagt het rijpingsproces in de winter en versnelt het in de zomer in de Yoichi warehouses. Behalve het lokale graan koopt Yoichi ook graan in Schotland. De Yoichi distilleerderij is aan drie zijde omringd door bergen en heeft aan de vierde zijden uitzicht op de Japanse zee. Dichtbij is dus turf te vinden, deze gebruikt men voor het fabriceren van de maltwhisky van Yoishi. Van de japanse whisky´s is Yoishi degene die het droogst en turfachtig is, ook is Yoishi het bedrijf met de meeste Schotse invloeden (niet zoals bijvoorbeeld Yamazaki die een traditionele Japanse whisky maakt). Een voorbeeld hiervan is dat Yoishi in speciale apparatuur heeft geïnvesteerd die de vervuiling van een traditioneel kool gestookt vuur filtert zodat men deze methode kon handhaven, hierdoor is Yoishi nog de enige distilleerderij in Japan die nog steeds de stills met steenkool verwamt. De stills bij de Yoishi distilleerderij maken gebruik van (worm tubes) en rechte kolommen zoals diegene waarmee Taketsuru bij Longmorn ook gewerkt heeft. Ondanks de overeenkomsten is de uiteindelijke whisky erg origineel omdat men uitsluitend gebruikt maakt van first fill en refill vaten van nieuw Amerikaans eiken, Yoishi verschroeit de nieuwe vaten aan de binnenkant om de loshangende houtdelen aan de binnenkant te minimaliseren.
De familie Taketsuru bezat een Sake brouwerij in 1733. Dit bedrijf werd van generatie op generatie doorgegeven. Zo ook Masataka Taketsuru, die het familiebedrijf voort wilde zetten en scheikunde studeerde aan de Universiteit. Masataka had een voorliefde voor Whisky en besloot dan ook zijn leven op te dragen aan whisky. Hij kreeg de kans op naar Schotland te gaan en studeerde daar als eerste Japanner 'the art of whisky making' aan de universiteit.
Eenmaal terug in Japan produceerde hij de eerste Japanse whisky ooit. Maar hij besefte ook, dat het erg van belang was om onafhankelijk te worden als hij het ver wilde schoppen in de wereld van whisky en besloot om zijn eigen whisky distilleerderij te beginnen in plaats van verder te gaan met de sake brouwerij van zijn familie. Zo begon hij Nikka Whisky in het jaar 1934.
Zijn vrouw Rita, die hij heeft ontmoet in Schotland, heeft hem door de jaren altijd gesteund en meegewerkt aan Nikka Whisky en verliet daarvoor zelfs haar geboorteland. Ze nam de Japanse cultuur over en pasta zich helemaal aan. Tot haar dood in 1961. Masataka en Rita zijn bij elkaar begraven in Yoichi.
Eenmaal terug in Japan produceerde hij de eerste Japanse whisky ooit. Maar hij besefte ook, dat het erg van belang was om onafhankelijk te worden als hij het ver wilde schoppen in de wereld van whisky en besloot om zijn eigen whisky distilleerderij te beginnen in plaats van verder te gaan met de sake brouwerij van zijn familie. Zo begon hij Nikka Whisky in het jaar 1934.
Zijn vrouw Rita, die hij heeft ontmoet in Schotland, heeft hem door de jaren altijd gesteund en meegewerkt aan Nikka Whisky en verliet daarvoor zelfs haar geboorteland. Ze nam de Japanse cultuur over en pasta zich helemaal aan. Tot haar dood in 1961. Masataka en Rita zijn bij elkaar begraven in Yoichi.
€ 43,95
Fles
Etiketinformatie
- Land van Herkomst
- Japan
- Inhoud
- 70 CL
- Alcoholpercentage
- 51.4% vol
- Soort whisky
- Blended
- Smaaktype Whisky
- Vol & Rijk
- Kleur
- Goud
- Geur
- Bloemig, fruitig met een zweem van sinaasappelschil en abrikozen en kruidig.
- Smaak
- Stevig, kruidig en tonen van het eiken hout, daarna ontwikkelen zich rijpe en gekarameliseerde fruit aroma’s. met wat water komen heerlijke tonen naar boven van Bubble gum, droge sherry, lichte sinaasappelschil, appels en koffiemelk
- Afdronk
- De afdronk is heerlijk lang, met aroma´s van rijpe vruchten, gecombineerd met zacht eiken en tonen van vanillen, ook zult u wat lichte rokerigheid ontdekken met wat cacao.
- Serveertip
- Wilt u Nikka From The Barrel Whisky online kopen of bestellen ?
Of weten waar te koop in de buurt van Zutphen,Holten, Deventer, Apeldoorn ?
Te koop in onze slijterij tussen Overijssel en Gelderland
Reviews
Schrijf een reviewEr zijn nog geen reviews geplaatst voor dit product