Leeftijdscheck

Wij vragen altijd naar uw leeftijd, in de winkels en ook online. Bent u 18 jaar of ouder?

Stefan Rademaker
Laanstraat 44
3762 KD SOEST

Openingstijden

Ma: gesloten behalve december maand
Di: 08.30 - 18.00 uur
Wo: 08.30 - 18.00 uur
Do: 08.30 - 18.00 uur
Vr: 08.30 - 20.00 uur
Za: 08.30 - 17.00 uur
Zo: gesloten

Maand december ook op maandag open van 8.30 - 18.00 uur!

Slijterij Stefan Rademaker úw topSlijter 100% vakmanschap

Fine Taste Good Living

Cépage of assemblage

Cépage of assemblage

flessen.jpgWanneer een wijn van meerdere druivensoorten is gemaakt spreekt men over assemblage. Een wijn die uit een enkele druivensoort bestaat heet een cépage. Er zijn verschillende redenen om een wijn te assembleren, maar de belangrijkste reden is om ervoor te zorgen dat de smaak van de wijn lekkerder wordt. Daarom is het belangrijk dat de druivensoorten elkaar aanvullen.

“Cépage” is Frans voor druivensoort. Cépage-wijnen bestaan voor minimaal 85% uit één enkele druivensoort. Een mono cépage-wijn bestaat voor 100% uit één enkele druivensoort. Blenden is hetzelfde, echter gebruikt men hiervoor de term assemblage wanneer het over wijn gaat. “Grape Varietal” is het Engelse woord voor druivensoort. Daarom worden cépage-wijnen ook wel Varietal wijnen genoemd.

Etiketvermelding

label.jpgVooral Europese landen en streken rond de Middellandse zee produceren assemblagewijnen, terwijl nieuwe wijnlanden, zoals Chili, Nieuw-Zeeland en Australië, voornamelijk cépage-wijnen produceren. Hier wordt ook de gebruikte druivensoort vermeld op het etiket, terwijl bij assemblagewijnen de gebruikte druivensoorten bijna nooit op het etiket vermeld worden. Staat het er wel op, dan voert de eerstgenoemde druivensoort vaak de boventoon in de wijn. Hierdoor kunt u zich al een voorstelling maken van de smaak van de wijn.

Een of meer druivensoorten

rood.jpgHet gebruik maken van één enkele of juist meerdere druivensoorten heeft te maken met de bodem, het klimaat, maar ook met de wetgeving van het wijngebied en de vraag van de consument. Het gebruiken van één enkele druivensoort is voor een wijnproducent riskant. Druiven zijn gevoelig voor vorst en regen en hierdoor kan een oogst mislukken. wit.jpgDoor gebruik te maken van meerdere druivensoorten, spreidt men het risico doordat elke druif zijn eigen bloeitijd en oogsttijd heeft. Iedere druivensoort heeft unieke eigenschappen en een assemblage van verschillende soorten kunnen elkaars eigenschappen aanvullen en zelfs versterken. Hierdoor kan een wijnproducent naar eigen inzicht verschillende druivensoorten mengen tot de gewenste smaak is ontstaan. Een voordeel van cépage-wijnen is dat men de specifieke kenmerken van één bepaalde druivensoort duidelijk kan proeven.

Cépage-wijn 

Bekende voorbeelden van cépage-wijnen zijn Chardonnay, en Pinot Noir. Beide wijnen komen onder andere uit de wijnstreek Bourgogne. Maar ook Sauvignon Blanc, Pinot Gris en Riesling zijn bekende witte cépage-wijnen en Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, en Carmenère bekende rode cépage-wijnen.

ventisqueros.jpg

Ventisquero Yelcho Carménère - Colchagua Valley, Chili

Deze diep rode wijn met paarse schakeringen uit Chili geurt vooral naar zwarte bessen, rook, vanille en zwarte peper. Dit kenmerkende pepertje maakt deze cépage-wijn, gemaakt van de druivensoort carménère, perfect geschikt om te drinken bij kruidige, exotische gerechten.

Ventisquero Yelcho Sauvignon Blanc - Casablanca Valley, Chili

Deze witte wijn, met Chili als land van herkomst, is enkel gemaakt van de druivensoort sauvignon blanc. Deze cépage-wijn heeft intense tropische aroma's van ananas, papaja en citrusfruit. Tevens zijn hints van peer en meloen waar te nemen. De wijn heeft een prachtige mineraliteit en smaakt heerlijk op het terras, bij lichte visgerechten, salades en wit vlees.

Assemblagewijn 

Bordeaux, Rhône, Rioja, en Languedocwijnen zijn typische assemblage wijnen. Ook de meeste Champagnes zijn een assemblage. Bordeaux wijnen zijn vaak een assemblage van Cabernet-Sauvignon en Merlot. Ook toegestaan zijn Cabernet Franc, petit Verdot, Malbec en Carmenère. Wijnen uit het Rhônegebied zijn vaak een assemblage van veel Grenache, aangevuld met een of meer van de volgende druivensoorten: Syrah, Mourvèdre, Carignan en Cinsault. Rioja wijnen zijn vaak een assemblage van veel Tempranillo (vaak 60%), wat minder Grenache (tot 20%) en een kleine hoeveelheid Mazuelo en Graciano.

wijnen.jpgDuque de Sevilla Garnacha Tempranillo

Deze rode, Spaanse wijn is gemaakt van de druivensoorten Garnacha en Tempranillo. Deze assemblage geurt fruitig en ietwat kruidig en smaakt lekker vol en rond en heeft een zachte afdronk. Smaakt heerlijk bij een stukje kaas of bij de doordeweekse maaltijd.

Nizas Domaine Blanc

Deze Franse wijn komt uit de regio Languedoc-Roussillon en is gemaakt van de druivensoorten Roussanne, Rolle (Vermentino) en Viognier. Deze assemblage smaakt fruitig en zacht en geurt naar mandarijnen, bloesem en citrus en heeft een verfijnde frisse, levendige smaak met ronde tonen. De afdronk is rond, fris en lang en smaakt heerlijk bij romige gerechten en zalm.

Wilt u meer weten over cépage- of assemblagewijnen, of wilt u weten welke wijnsoort het beste bij uw gerecht past, dan kunt u bij úw topSlijter terecht voor het juiste advies!